FacebookПідписатися на RSS

Спогади Голодомору: історії оживають

Цьогоріч – 89-ті роковини Голодомору. Україна і світ вшановують пам’ять мільйонів жертв Великого Голоду 1932-1933 років.

Голодомор – акт геноциду Українського народу, здійснений керівництвом ВКП (б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель 10,5 мільйонів українців у сільській місцевості з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

26 листопада 2021 року працівники КЗ "Сахновщинська ЦКС" провели реквієм пам'яті жерт Голодомору в історичній місцевості під назвою "Гайок". У 1930-х роках на цій території знаходилося кладовище, на якому ховали в тому числі загиблих голодною смертю. Реквієм відбувся за участі представників Сахновщинської селищної ради, закладів культури, настоятеля Свято-Покровського храму отця Іоанна та представників громадськості. Ведучий заходу - Олег Яриніч анонсував презентацію меморіального аудіопроекту "Спогади Голодомору: історії оживають". Символічною наочністю реквієму стала пам'ятна інсталяція з лампадки, 5 колосків та хлібини на рушнику з чорними стрічками.

Сахновщинський селищний голова Володимир Суєцький поділився спогадами своєї родини про ті складні часи. Директор КЗ "Сахновщинський краєзнавчий музей" Ніна Прядко розповіла про участь у Всеукраїнському проекті "Голодомор: мозаїка історії. Невідомі сторінки". До нього долучилися три живих очевидці-старожили з Сахновщинської громади. Учасники реквієму поклали квіти та символічні композиції з колосків та калини до меморіального хреста і вшанували пам'ять мільйонів жертв хвилиною мовчання. Отець Іоанн провів панахиду за загиблими.

Ведучий заходу закликав усіх присутніх долучитися 27 листопада о 16:00 до Всеукраїнської акції "Запали свічку пам'яті" у своєму вікні. Вони на це чекають...

/Files/images/IMG-1edc4ea6e063ff63d7c307dc630ca128-V.jpg /Files/images/А6.jpg /Files/images/А4.jpg /Files/images/А2.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 117