Повернутися до звичайного режиму
FacebookПідписатися на RSS

ПОКРОВА, КОЗАКИ, ЗАХИСНИКИ УКРАЇНИ – ГОЛОВНІ ТЕМИ СВЯТКОВИХ ЗАХОДІВ, ЩО ВІДБУЛИСЯ У КЛУБНИХ ЗАКЛАДАХ

14 жовтня українці відзначають три пам’ятні дати – свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва та День захисників і захисниць України. Всі ці свята та чи інакше пов’язані між собою. Історія українського козацтва – це одна з найвизначніших сторінок життя нашого народу. В найтяжчі часи іноземного поневолення козацтво було справжнім захисником рідної України, оборонцем віри, моралі та державницьких традицій нашої Вітчизни. Впродовж століть могутнє козацьке братство здійснювало вплив на європейську історію. Саме з козацького роду вийшли відомі всьому світу діячі національного відродження та визвольного руху України. З давніх-давен Божа Матір вважаласяпокровителькоюусього українськогокозацтва. А на Січі запорозькікозакизбудували церкву на честьПокрови ПресвятоїБогородиці з її іконою. У наш час кордони України захищає нове покоління захисників і захисниць.

Відеоекскурсія "Козацькими стежками Сахновщини"

З нагоди таких пам’ятних дат клубні заклади Сахновщинської селищної ради провели низку просвітницько-розважальних заходів.

КЗ «Сахновщинська централізована клубна система» спільно з КЗ «Сахновщинський краєзнавчий музей» підготували тематичну відеоекскурсію «Козацькими стежками Сахновщини». У відеоекскурсії розповідається про те, що на території Сахновщинської громади збереглася унікальна пам'ятка історії – козацький кам'яний хрест, якому майже 250 років. Це, ймовірно, єдиний такий хрест, розташований на території Харківської області. Могила козака Григорія Захарійовича Шульги (помер у грудні 1783 року) знаходиться посеред поля поблизу села Берестове, неподалік кургану. На хресті ледь помітний, але частково збережений надпис: «Здесь погребень раб божій бывшаго куреня Калноволоцкого Григорій Захарієвь, сынь Шулга представился 1783 года декабря дня». Учасники зйомок зазначили: «Тут особлива енергетика, тут можеш уявити, як поруч проходив Чумацький шлях, як рипіли вози від набитого під зав'язку краму і солі, як співали козацьких пісень, як... Історія оживає, треба лиш трошки ввімкнути фантазію». Зйомку і монтаж відео зробив Олег Яриніч.

/Files/images/Сахновщина.jpg

У Багаточернещинському сільському клубі-філії (далі – СКФ) пройшло свято на тему «Сахновщинський коровай», в рамках якого було представлено осінню виставку та вироби до свята. У програмі заходу – розповідь про сахновщинський коровай та українські звичаї і обряди, пісня «Україно моя» у виконанні Л.Соколової, танець за участі колективу «Передзвін». В. Пшикун продекламувала поезію.

/Files/images/Багата Чернещина.jpg

Працівники та аматори Дар-Надеждинського СКФ провели весільний обряд «Покрово-Покрівонько, накрий мою голівоньку, як не хусткою то ганчіркою, щоб не залишилась я дівкою». Учасники гурту «Чорнобривці» обвивали коровай та співали весільних пісень.

Гришівський СКФ, Бондарівський СКФ, Володимирівський СКФ спільно з бібліотеками презентували виставки «Хай живе козацька слава!», «Козацька Покрова» та «Шануймо свята та звичаї козацького роду» відповідно. Відвідувачі із захопленням слухали про славні звичаї, традиції, легенди козацької доби та про силу незламного духу сучасних захисників України. Дубовогрядський СКФ презентував виставку одного експоната – вишиту іконку Покрови Пресвятої Богородиці майстрині Валентини Коби.

Працівники Великобучківського СКФ провели годину спілкування на тему «Нащадки козацької слави», під час якої познайомили дітей з історією свята Дня захисника і захисниць України та пригадали традиції українського козацтва.

У Лебедівському СКФ були проведені змагання «Козацькі розваги», після яких всіх учасників частували кашею та гарячим чаєм. В Аполлонівському СКФ з метою ознайомлення молодого покоління з особливостями та історією виникнення свята Покрови Пресвятої Богородиці та залучення дітей до цінностей народного життя, усвідомлення місця українського козацтва у боротьбі за свободу і самостійність, було проведено «Козацькі розваги» та вікторину «Козацька Покрова».

/Files/images/Лебедівка.jpg

Звучали також музичні привітання. Гурти «Смерека», «Оберіг» Катеринівського СКФ виконали тематичні вокальні твори не лише до вищезгаданих пам’ятних дат, а й з нагоди Всеукраїнського дня сільської жінки, що відзначається 16 жовтня. Дитячий гурт «Співограй» підготував хореографічну композицію для всіх захисників і захисниць України.

/Files/images/Катеринівка.jpg

Працівники та аматори Костянтинівського СКФ, Тавежнянського СКФ, Новодмитрівського СКФ провели тематичні вечори під назвами «Ми козацького роду!», «Козацька слава», «За нашу рідну Україну» відповідно, на яких лунали пісні та вірші патріотичного характеру.

Солістки-вокалістки Новочернещинського СКФ А. Спащук і Т. Наталіна у своєму музичному онлайн привітанні виконали пісні «Прилетіла ластівка» та «Ясна ніченька». Соліст Шевченківського СКФ В. Мотроновський порадував глядачів виконанням пісні «Чужа війна». Завідувач Шевченківським СКФ Павло Леонов також підготував відеоогляд тематичної виставки спільно з бібліотекою. Завідуюча Красноярським СКФ Інна Ємченко привітала жителів громади піснею «Лише у нас на Україні». Спільно з місцевою дітворою власними руками вона створила тематичний святковий плакат, який було використано при оформленні сцени.

Також з ініціативи адміністрації КЗ «Сахновщинська централізована клубна система» (відповідальний – Олег Яриніч) клубні заклади громади взяли участь у І Всеукраїнському багатожанровому фестивалі-конкурсі «Ми роду козацького діти» (дистанційна участь, м. Одеса). На конкурс було подано 8 заявок, з них 6 у номінації «Вокал» (Аполлонівський СКФ – 1, Гришівський СКФ – 1, Катеринівський СКФ – 1, Новодмитрівський СКФ – 2, КЗ «Сахновщинська ЦКС» – 1) та 2 у номінації «Хореографія» (Катеринівський СКФ – 1, Новодмитрівський СКФ – 1). На конкурс були подані відеозаписи тематичних вокальних і хореографічних творів, що відповідають тематиці фестивалю. Очікуємо на результати.

Кiлькiсть переглядiв: 119