FacebookПідписатися на RSS

Обласна акція зі збору казок, легенд та оповідок Харківщини "Був дід і баба...": положення

ПОЛОЖЕННЯ

Обласної акції зі збору казок, легенд та оповідок Харківщини «Був дід і баба…»

1.Загальні положення

Засновником та організатором Обласної акції зі збору казок, легенд та оповідок Харківщини «Був дід і баба…» (надалі Обласна акція) є Комунальний заклад«Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва» за підтримки Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

2. Мета та завдання Обласної акції

Обласна акція проводиться з метою залучення широких верств населення до виявлення, збирання, дослідження, відтворення та популяризації народних казок, легенд та оповідок Харківщини, що побутували у населених пунктах на території області, а нині існують в пасивній формі побутування або у пам’яті людей похилого віку. Традиційними вважаються ті, що передавалися впродовж трьох-чотирьох поколінь та пов’язані безпосередньо з даною місцевістю.

Завдання Обласної акції:

− залучення дітей, молоді та старшого покоління до активної збирацької і дослідницької діяльності, метою якої є збереження казок, легенд, оповідок, що побутували та побутують на території Харківщини;

− залучення дітейта підлітків віком 10 – 17 років до активної виконавської діяльності з метою збереження та популяризації казок, легенд, оповідок, що побутували та побутують на території Харківщини;

− видання збірки казок, легенд, оповідок Харківщини з відеододатком (QR-коди з посиланнями на відеозаписи).

3. Учасники Обласної акції

До участі в Обласній акції запрошуються учасники народознавчих, фольклорних, фольклористичних, дослідницько-виконавських, вокальних гуртів, гуртків декоративно-прикладного мистецтва клубних закладів, загальноосвітніх шкіл, закладів сфери культури та початкової мистецької освіти, будинків дитячої та юнацької творчості Харківської області та міста Харкова, а також усі бажаючі, які зберуть, опрацюють і подадуть матеріали на електронну пошту Обласної акції «Був дід і баба…» за вказаною формою (Додаток № 1) та нададуть згоду на обробку персональних данних та використання поданих матеріалів (Додаток № 2). Приймаються матеріали від збирачів із 15 років і старше та інформантів із 20 років і старше.

4 . Умови проведення Обласної акції

Збирачі записують казки, легенди, оповідки на відео- (аудіо-) носій (телефон, відеокамера), розшифровують їх із дотриманням діалектних особливостей інформанта.

Заявку (Додаток № 1), лист-згоду (Додаток № 2) і аудіо- або відеоматеріали (запис розповіді інформанта) надсилають на електронну адресу Оргкомітету.

Кількість поданих заявок із казками, легендами, оповідками не обмежена.

Використання літературних джерел та інтернет-ресурсів із метою пошуку інформації для участі в Обласній акції не допускається. Виявлення експертами матеріалів, запозичених із вказаних джерел, позбавляє учасників права брати участь в Обласній акції.

5. Порядок проведення Обласної акції

5.1. Номінації Обласної акції:

Обласна акція проводиться за такими номінаціями:

– «Казка»

– «Легенда»

– «Оповідка»

5.2. Обласна акція відбудеться:

до 10 квітня

Збір учасниками казок, легенд, оповідок, що побутують або побутували в певній місцевості Харківської області впродовж трьох-чотирьох поколінь та надісилання матеріалів на електронну адресу організаторів.

11 – 30 квітня

Опрацювання та виявлення експертами автентичних зразків казок, легенд, оповідок.

15 – 25 травня

Учасники, матеріали яких визначені автентичними, отримують Диплом за участь у Обласній акції на електронну адресу.

1 червня найбільш цікаві варіанти традиційних казок, легенд та оповідок Харківщини будуть презентовані на Обласному святі до Дня захисту дітей.Місце і час проведення заходу буде повідомлено додатково.

Учасникам Обласної акціїза бажанням пропонується взяти участь або підготувати дітей до участі у конкурсі «Слобожанські оповідки» ХХІ Обласного фестивалю-конкурсу традиційної народної культури «Кроковеє коло» для дітей та молоді, що відбудеться 15 травня 2022 року у приміщенні КЗ«Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва» за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 62.

Конкурсанти представляють казку, легенду чи оповідку на фестивалі-конкурсі у двох вікових категоріях:

1 категорія – від 6 до 12 років;

2 категорія – від 13 до 17 років.

З приводу участі у конкурсі «Слобожанські оповідки» звертатися за телефонами: 095-69-68-103; 096-23-30-513 (Олійник Наталія Петрівна, провідний методист КЗ «ООМЦКМ»).

6. Експерти Обласної акції

Експертами Обласної акції (5-7 фахівців) є етнографи, філологи, письменники, історики, журналісти, викладачі спеціалізованих закладів освіти.

Рішення експертів є остаточними і перегляду не підлягають.

Експерти визначають:

− достовірність тексту казки, легенди, оповідки та відповідність даній території побутування;

− автентичність та повноту поданого опису;

− збереження діалектних особливостей певного осередку.

7. Обов’язки організаторів Обласної акції

− надання методичної допомоги щодо участі у акції;

− опрацювання наданих матеріалів;

− організація проведення заходів на професійному рівні;

− сприяння висвітленню проведення заходів у засобах масової інформації.

Організатори Обласної акції залишають за собою право використовувати надані матеріализ метою промоції, включення до друкованих видань, розповсюдження у засобах масової інформації, інтернет-ресурсах тощо.

8. Фінансові умови

Участь у Обласній акції є безкоштовною. Витрати на відрядження учасників і супроводжуючих осіб – за рахунок коштів організацій та установ, що відряджають.

Фінансування Обласної акції здійснюється за рахунок бюджетних, спонсорських, благодійних та інших джерел надходжень, не заборонених чинним законодавством України.

9. Інформаційна підтримка

− засоби масової інформації: телебачення, преса;

− мережа Інтернет: канали комунікації КЗ «ООМЦКМ» у Фейсбук, Інстаграм, Telegram, YouTube.

10. Адреса оргкомітету

61002, м. Харків, вул. Пушкінська, 62, Комунальний заклад «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва».

E-mail:spadok.kh@gmail.com

Телефони для довідок: 095-69-68-103; 096-23-30-513 (Олійник Наталія Петрівна, провідний методист КЗ «ООМЦКМ»).

ЗАЯВКА на участь в Обласній акції зі збору казок, легенд та оповідокХарківщини «Був дід і баба…»

Запитання Відповіді
Номінація: казка/легенда/оповідка
Назва казки/легенди/оповідки
Прізвище, ім’я, по батькові збирача
Дата народження збирача
Електронна адреса збирача
Номер мобільного телефону збирача
Згода на обробку персональних даних (Так / Ні)
Дата запису
Місце запису (повна адреса)
Коротка біографічна довідка про автора інформації (Прізвище, ім’я, по батькові інформанта. Дата народження. Місце народження. З якого року живе в даному населеному пункті, якщо народилася в іншій місцевості)
Освіта, ким і де працює (працювала)
Згода на обробку персональних даних (Так / Ні)
Текст казки/легенди/оповідки

Лист-згода

Я, ________________________________________, _____ року народження, мешканець/ка села (міста) ___________________, _______________________ району Харківської області даю свою вільну згоду на обробку та використання наданого мною усного, відео (аудіо) матеріалу для використання в межах Обласної акції зі збору казок, легенд та оповідок Харківщини «Був дід і баба…», дозволяю використовувати матеріали для розповсюдження у засобах масової інформації, інтернет-ресурсах, друкованих виданнях.

Також даю свою згоду на обробку моїх персональних даних.

Дата _________________ 2022 р. ___________ _________________

Кiлькiсть переглядiв: 156