FacebookПідписатися на RSS

Сахновщинський коровай включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Елемент нематеріальної культурної спадщини (далі - НКС) Сахновщинської територіальної громади Харківської області "Знання і практики приготування сахновщинського короваю" включено до НАЦІОНАЛЬНОГО ПЕРЕЛІКУ елементів НКС України! Завдяки ініціативній групі осіб з числа клубних працівників, носіїв традиції приготування короваю - сахновщинським коровайницям та меценатам, що підтримували нашу діяльність у довоєнні роки, вдалося досягти такого результату. Подана у жовтні 2020 року заявка була розглянута з позитивним рішенням у червні 2022 року новообраною Експертною радою з питань НКС при Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Сахновщинський коровай заслужено став частиною культурного надбання ВСЕУКРАЇНСЬКОГО МАСШТАБУ разом з іншими 20 елементами НКС з різних куточків України, включених до Національного переліку у 2022 році. Вперше в історії громади нематеріальна культурна спадщина Сахновщинського краю офіційно представлена і визнана на національному рівні!

За цією приємною новиною приховані роки систематичної роботи з дослідження, фіксації і популяризації сахновщинського короваю на територіальному, обласному та національному рівнях. У 2020 році було реалізовано проект "Дослідження традиції випікання короваю на Сахновщині", в рамках якого були проведені експедиції в села, випущено дизайнерський буклет та відзнято документальний фільм "Народження короваю" (можна переглянути тут). Цього ж року рецепт сахновщинського короваю було включено до першої гастрономічної енциклопедії України. У подальші роки коровай відзначився у Харкові на Фестивалі традиційних страв, випічки і напоїв "Смачного", знайшов свій прихисток у вигляді макету у місцевому музеї, засвітився у телепроекті "Умандрували: за Харковом" та в багатьох інших ініціативах.

Радіємо, що відтепер маленька громада на Харківщині може гордо заявити, що сахновщинський коровай - це наш символ гостинності, наш фактор єднання, наш зв'язок між поколіннями, наш смачний обрядовий хліб! Попереду багато роботи!

ДЛЯ ДОВІДКИ. Сахновщинський коровай - це усталений в межах Сахновщинської територіальної громади і Харківської області символ гостинності та єднання поколінь. Історично елемент розвивався як діалог культур, що виник між переселенцями з колишніх Полтавської і Харківської губерній, які оселилися на цих землях. Він демонструє тісний зв'язок із навколишнім середовищем в плані продовження давніх хліборобських і пекарських традицій Сахновщинського краю. Нині коровай активно використовується у весільному процесі, під час урочистостей та масових заходів типу ярмарків, свят, фестивалів.

Кiлькiсть переглядiв: 114