FacebookПідписатися на RSS

Клубні заклади Сахновщинської громади в умовах російсько-української війни

Що робити і як працювати? Реакція у перші дні війни

Війна перекреслила все, зруйнувала наші плани на майбутнє, але не знищила віру у перемогу. Ми думали, що було важко у період пандемії коронавірусу, яка загальмувала активне культурне життя у Сахновщинській громаді. Навіть тоді працівники клубних закладів, виходячи з власних можливостей і навіть більше, намагалися надавати якісні культурні послуги. Ми, на жаль, помилилися... Війна страшніша у сотні, тисячі разів. Але як би жахливо не звучало це слово, війна нас об'єднала. Знову, як в інші тяжкі години історії нашого народу...

Що можемо зробити зараз ми - клубні працівники - у часи російсько-української війни? Ми робимо те, що у нас виходить найкраще - підтримувати людей добрими словами і діями, долучатися до волонтерських і благодійних ініціатив, працювати на благо української культури, популяризувати місцеву культурну спадщину. Адже клубний працівник - це не лише творча особистість та організатор, а й психолог, лідер і навіть друг. Ворог знищує все українське на своєму шляху, в тому числі у сфері культури. Зруйновані Національний літературно-меморіальний музей Г.С.Сковороди у с. Сковородинівці, будинок культури у Дергачах, міський палац культури у Лозовій та інші заклади культури Харківщини - сумне тому підтвердження. Згідно даних Міністерства культури та інформаційної політики України на Харківщині зруйновано або пошкоджено найбільша кількість об'єктів культури в Україні за період війни. Співчуваємо нашим колегам, які втратили місце не лише роботи. Бо для багатьох працівників культури - це місце життя, творчості і натхнення. Ми з вами!

В умовах російсько-української війни перед клубними закладами Сахновщинської громади постали питання - що робити і як працювати? Мабуть, невизначеність дій тривала у перші дні війни, а далі все випливало з потреб чи то для військових, чи для внутрішньо переміщених осіб, чи для односельчан. Ми не будемо вказувати назви клубних закладів, їхніх працівників і учасників художньої самодіяльності, що беруть активну участь у благодійних і волонтерських ініціативах на підтримку українського війська та ВПО з міркувань безпеки, а також щоб унеможливити локалізацію цих закладів. Впевнені, що ви поставитесь до цього з розумінням. До того ж у переліку добрих справ, що будуть наведені нижче, кожен із читачів цієї статті зможе віднайти себе.

Давай підемо у клуб...

Сахновщинські клуби, як і інші заклади громади, з перших днів війни стали осередками волонтерського руху серед населення. Працівники клубів від початку війни працюють за зміненим графіком, вони завжди на зв'язку. На базі клубів та інших місць активно збиралася і продовжує збиратися гуманітарна та фінансова допомога як для військових, так і для переселенців. З одягу і тканини, яку приносили місцеві жителі, робили смужки. З них плели маскувальні сітки і діти, і дорослі (приємна колективна справа, яка приносить суспільну користь). В окремих клубах ініціативні групи шили спідню білизну, шкарпетки та чуні для військових, а також готували гарячі обіди для тероборони. Продукти харчування, в тому числі власного виробництва, одяг, інші необхідні речі - далеко неповний "пакет допомоги", який надали переселенцям не лише клубні працівники, а й безліч інших сахновщан. В окремих випадках навіть допомагали пиляти дрова. І, звісно, було надано прихисток у власних домівках. Бо чи можна лишити напризволяще людей, які, як то кажуть, в чому вискочили, в тому й залишилися?

/Files/images/traven_2022/FB_IMG_1653386908557.jpg

/Files/images/traven_2022/IMG-6d752fd137acb8bd202a7dc6807510fc-V.jpg

Клубні працівники долучалися до облаштування укриттів у своїх населених пунктах, їх забезпеченням речами першої необхідності. У теплу весняну погоду була приведена до ладу територія навколо клубів, братські могили часів Другої світової війни. Допомагали у цьому як місцеві жителі, так і ті, хто знайшов на Сахновщині тимчасовий прихисток. На толоках білили дерева, висаджували квіти, облагороджували не лише приклубні території, а й паркові зони.

/Files/images/traven_2022/IMG-2e3bf1185aeb2de417d1e87c284537b2-V.jpg

Є гарні приклади ініціативності зі сторони самих гостей нашої громади. Жителька з Краматорська організувала в одному із клубів заняття фітнесом, запрошує до занять всіх охочих. В іншому клубі діє "соціальна перукарня": там перукарки роблять зачіски безкоштовно, щоб не втратити своїх кваліфікаційних навичок.

/Files/images/traven_2022/IMG-8394444ee4fc38be8d15f94102632a57-V.jpg

При клубах функціонують спортивно-оздоровчі гуртки: можна пограти у теніс, більярд, шахи, волейбол. В одному із сіл з ініціативи приїжджого вчителя фізкультури розчищено і підготовлено поле для футболу. З позитивного також, як зазначають клубні працівники, можна відзначити притік молоді. Час від часу молоді люди збираються біля клубів аби просто посидіти, поговорити, відволіктися від щоденних новин. Клубні працівники пригощають їх смаколиками. Молодь активно користується мережею wi-fi, яку у клубах встигли прокласти наприкінці минулого року. Вона у вжитку також в багатьох жителів, адже іноді це єдине місце, де "ловить інтернет". Діти шкільного віку тут на онлайн-уроках.

/Files/images/traven_2022/IMG-092d70c28a6916f86a41fb4754bc7902-V.jpg

Хоч і війна, але хочеться співати...

Таку фразу можна почути від багатьох працівників клубів та учасників художньої самодіяльності. "Люди просять" - і як тут відмовити? На часі, звісно, патріотичний репертуар для підняття духу і настрою. Вже на початку березня почали записуватися тематичні музичні заклики із піснями "Молитва за Україну", "Повій, вітре, на Вкраїну", "А мати жде" та іншими композиціями. Бо навіть у найважчі хвилини хочеться співати, нехай і сумні пісні... Впродовж березня-травня патріотичні музичні композиції періодично публікувалися на нашій сторінці у мережі Facebook. Вони знаходили відлуння у душах сахновщан (це ми зрозуміли з їхніх реакцій і коментарів). Періодично у клубах проходять репетиції, здебільшого вокальних колективів, а також деякі гурткові заняття. Однак зараз це не просто репетиції, а "сеанси" взаємопідтримки. Бо у кожного своя історія цієї війни - у когось пішов воювати син, з родичами немає зв'язку, від страшних новин болить серце... Треба вислухати, підтримати, пожаліти. Ті, хто вимушено приїхав на Сахновщинську землю, цікавляться місцевими культурними процесами. Часто у містян викликає інтерес просте сільське життя з усім його колоритом. Не обійшлося без невеликих екскурсій, розповідей про минуле населених пунктів громади, оглядин цікавих місць.

Весна іде, красу несе

Попри всі складнощі і невизначеність у майбутньому, клубна робота все ж проводиться, більшість заходів наразі представлена в онлайн-форматі. Зокрема, були проведені заходи до Дня пам'яті і примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Дня вишиванки, інші заходи національно-патріотичного спрямування.

/Files/images/traven_2022/Screenshot_2022-05-08-19-19-47-272~2.jpeg

21 березня, у Всесвітній день поезії, клубна система підбила підсумки територіального поетичного конкурсу "Сахновщинська весна". Конкурс проводився серед жителів Сахновщинської громади, не мав вікових обмежень. Всього взяло участь 23 місцевих поети і поетеси: с. Огіївка (7 учасників), смт Сахновщина (6), с. Дубові Гряди (3), с. Сугарівське (2), с. Катеринівка (1), с. Тавежня (1), с. Новоолександрівка (1), с. Олійники (1), с. Лигівка (1). Ми отримали понад 100 авторських поетичних творів талановитих сахновщан і сахновщанок. Вік найменшого учасника - 8 років, вік найстаршого учасника - 90. Планували власними силами видати поетичну збірку, провести її презентацію за участі авторів. Шкода, що не судилося... Переможцями конкурсу стали: у категорії "Діти" - Шпак Ольга, Політович Ельвіра (с. Огіївка); категорія "Молодь" - Винник Діана (с. Дубові Гряди), Д'яченко Тетяна (смт Сахновщина); категорія "Дорослі" - Ляскало Олександр (смт Сахновщина), Перевишко Валентина (с. Лигівка), Лоза Олена (с. Дубові Гряди), Дубинець Лідія (с. Тавежня), Волошина Любов (смт Сахновщина). Переможці та всі учасники конкурсу нагороджені електронними дипломами.

З нагоди Всесвітнього дня вишиванки, який цьогоріч припав на 19 травня, клубна система організувала онлайн-флешмоб "Я - Україна". Його основна мета - продемонструвати культурне різноманіття Сахновщинського краю, України та підняти патріотичний настрій жителів нашої громади. Всього у флешмобі взяло участь 250 чоловік з 14 областей України. Таким чином, завдяки підтримці активних українців, флешмоб набув статусу всеукраїнського. Свою підтримку і любов жителям Сахновщинської громади висловили учасники з Харківської, Волинської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької, Одеської, Дніпропетровської, Полтавської, Кіровоградської, Сумської, Черкаської, Херсонської, Київської та Запорізької областей.

/Files/images/traven_2022/Polish_20220518_143623848.jpg

/Files/images/traven_2022/FB_IMG_1653388136824.jpg

У рамках заходу із фотографій учасників флешмобу було створено 5 яскравих відеороликів під улюблені пісні про Україну та розроблено тематичні електронні дипломи кожному учаснику. А це, на хвилиночку, 250 дипломів! Також 19 травня відбулася акція "Вишиванка - символ нації" - перший очний захід за останній час, що включав вишиванкову ходу, створення "живого ланцюга" із вишиванок, тематичну фотосесію та інші складові.

/Files/images/traven_2022/IMG-244656cf86ca7af50a5be5fd2d819d45-V.jpg

Впродовж березня-травня 2022 року працівники клубних закладів та учасники художньої самодіяльності продовжили активну роботу з популяризації пісенної та мистецької спадщини краю на всеукраїнських, регіональних та обласних конкурсно-фестивальних платформах:

- Всеукраїнський багатожанровий фестиваль талантів "Все буде Україна!": 5 дипломів переможців, 2 подяки керівникам вокальних колективів;

- Всеукраїнський патріотично-творчий марафон " Все буде Україна" (м. Вінниця): 7 дипломів переможців, 2 подяки керівникам вокальних колективів;

- регіональний інформаційно-просвітницький конкурс "Великодній кошик" (м. Дніпро): диплом переможця у номінації "писанкарство";

/Files/images/traven_2022/FB_IMG_1653388238536.jpg

- участь в обласних акціях "Писанка миру", "З мистецтвом до перемоги", челендж-роздумі "Лист солдату, який боронить Україну";

/Files/images/traven_2022/FB_IMG_1653388187218.jpg

- Всеукраїнський марафон патріотичної пісні " Голос миру" (м. Славута Хмельницької області): 2 дипломи переможців, диплом лауреата;

- виставка творчих робіт "Великодня феєрія - українським воїнам" (м. Львів): 7 персональних подяк;

- Всеукраїнський фестиваль-конкурс "На струнах Кобзаревої душі-2022" (м. Нова Каховка Херсонської області): 3 дипломи І премії, 2 подяки керівникам;

- участь у благодійному концерті на підтримку України в Польщі;

- Всеукраїнський благодійний фестиваль мистецтв "Паляниця" (м. Харків): диплом ІІІ ступеня;

- участь у XХІ відкритому фестивалі традиційної народної культури „Кроковеє коло+” для дітей та молоді (м. Харків);

/Files/images/traven_2022/IMG_20220518_151134~2.jpg

- ще декілька мистецьких конкурсів, результати яких будуть опубліковані згодом.

Що буде далі?

Кожен із нас в очікуванні перемоги. Кожен із нас докладає зусиль для цієї перемоги на культурному фронті і не тільки на ньому. Наш колега безпосередньо захищає Україну від агресора з перших днів війни. Ми віримо у нього і всіх захисників та захисниць нашої держави.

Що буде далі? Час покаже. Продовжуємо робити добрі справи, підтримувати один одного та ближніх. У нас багато планів на майбутнє, поступово будемо втілювати їх у життя. Звісно, для цього нам здобиться підтримка та активність зі сторони громадськості і влади. Вінстон Черчилль казав: "Якщо ми економимо на культурі, то за що ми воюємо?" Тому не потрібно забувати за галузь культури, яка й так хронічно недофінансована. Тим більше останній рік нашої роботи засвідчив, що ми цілеспрямовано виходимо на новий рівень. Все частіше окремі напрямки культурної роботи у Сахновщинській громаді ставлять за приклад для інших громад області. Це, зокрема, і дослідження нематеріальної культурної спадщини, і популяризація народної творчості, і робота з народними колективами. Про нас більше дізнаються в межах України завдяки участі у телезйомках, проєктах, конкурсах, публікуванню у засобах масової інформації. Активно впроваджуємо процес діджиталізації у культурі: у міру власних можливостей оцифровуємо кращі зразки місцевої культурної спадщини, знімаємо тематичні відеоролики, записуємо інтерв'ю, проводимо фотосесії тощо. Повірте, якщо робота перейшла більшою мірою в онлайн формат, то її не стало аж ніяк менше! Наша фейсбук сторінка рясніє актуальними дописами про культурні новини і події громади, постійно наповнюється сайт клубної системи. Ми працюємо і нас не зупинити! Віримо у краще. Віримо у перемогу!

З повагою, працівники клубних закладів Сахновщинської громади

Кiлькiсть переглядiв: 351